La fàbrica de cintes Benet Campabadal, referent al districte de les Corts de Barcelona, torna a obrir convertida en la nova biblioteca Montserrat Abelló després de 7 anys d’obres. Benet Campabadal era una fàbrica de cintes de seda per a merceria i confecció que va obrir les seves portes per primera vegada l’any 1915 de la mà del seu propietari Gabriel Benet Campabadal, de qui portava el nom. Va estar activa fins a l’any 1984, quan es va veure obligada a tancar després d’una lenta crisi que va començar amb la mort de Campabadal l’any 1976.

La fàbrica és un símbol de les Corts per la seva nau principal de planta única i amb coberta de dents de serra. Després del seu tancament, la nau va estar abandonada fins que es va començar a utilitzar com a magatzem pel districte. També va ser seu de la Fundació Centre del Vidre fins a l’any 2010, quan aquesta es va traslladar al Poble Espanyol. Actualment, la fàbrica també és la seu de l’Ateneu de Fabricació de les Corts.

Les obres han estat un desafiament arquitectònic per poder conservar els trets arquitectònics de la fàbrica, així com per obrir la nau a l’exterior a través de finestres. La nau principal s’ha mantingut com a eix que vertebra l’espai, i que el fa funcionar com un espai obert.

De la mateixa manera que s’ha recuperat la fàbrica Benet Campabadal, s’ha recuperat també la seva memòria històrica a través d’una exposició permanent que recull uns panells informatius sobre la història de la fàbrica, així com de les dones que treballaven en ella. També hi ha un espai dedicat a Montserrat Abelló, la poetessa feminista que dóna nom a l’actual nau, gràcies a una proposta de la Taula de Dones del districte de les Corts.