El número 13 de la revista Eix proposa un seguit de biblioteques de la província de Barcelona que estan ubicades en fàbriques antigues.

A partir de la dècada de 1970 es van abandonar molts edificis industrials. Alguns es van enderrocar, però altres van ser reconeguts com a espais d’interès i recuperats com a equipaments públics. Aquests espais industrials tenien unes característiques molt adequades per tal de poder-se convertir en biblioteques, ja que disposen de grans superfícies i de poques plantes. També tenen una gran volumetria i amplis finestrals que asseguren una bona entrada de llum natural.

Biblioteca El Molí de Molins de Rei | Font: Imma Sabater

Biblioteca El Molí de Molins de Rei | Font: Imma Sabater

Biblioteca Montserrat Abelló (Barcelona)

La fàbrica Benet Campabadal va ser construïda l’any 1924 i era una fàbrica de producció de teixits de seda que va estar en funcionament fins a l’any 1984. Des del 2018 és una biblioteca pública i també s’hi ubica l’Ateneu de Fabricació de les Corts, un espai de creació i formació vinculat a les noves tecnologies. La biblioteca i l’ateneu funcionen independentment i es relacionen mitjançant un atri a doble alçada, on hi ha l’accés principal a l’edifici.

Biblioteca Central (Igualada)

La Biblioteca Central d’Igualada es va instal·lar a l’edifici de l’antiga fàbrica tèxtil de Cal Font, una fàbrica de teixits i filatura que es va construir l’any 1915 i va estar en funcionament fins a l’any 1982. Posteriorment, es va enderrocar una part de l’edifici, tot i que es va conservar la xemeneia i la nau principal. S’hi va afegir un soterrani, un altell a la planta baixa i una nova planta superior que va conservar les encavallades de fusta originals. La biblioteca es va inaugurar l’any 1999.

Biblioteca Central d'Igualada | Font: @ACDisseny

Biblioteca Central d’Igualada | Font: @ACDisseny

Biblioteca Antoni Comas (Mataró)

La Biblioteca Antoni Comas de Mataró està ubicada en l’antic escorxador de Mataró que va estar en funcionament entre 1915 i 1989. Constava de tres naus separades que amb la creació de la biblioteca es van ajuntar a través d’uns passadissos vidriats i s’hi va construir un nou volum que és on hi ha ubicat l’accés principal a la biblioteca. Es va inaugurar l’any 2013.

Biblioteca El Molí (Molins de Rei)

Ubicada al costat d’un antic molí fariner, aquesta biblioteca era antigament una fàbrica tèxtil, la fàbrica Ferrer i Mora, que es va construir l’any 1857 i va funcionar fins als anys 60. La biblioteca, inaugurada l’any 2019, ocupa les dues plantes superiors, i un extrem de la planta baixa, on hi ha l’entrada i encara s’hi pot veure una antiga turbina del soterrani.

Biblioteca Vapor Badia (Sabadell)

La fàbrica Vapor Badia de Sabadell va iniciar-se com a fàbrica tèxtil l’any 1868 i va estar en funcionament fins al primer terç del segle XX. La fàbrica va especialitzar-se en filatura de carda i, més tard, en filatura d’estam. L’edifici va passar a mans de l’Ajuntament de Sabadell i la Biblioteca Vapor Badia va obrir les seves portes l’any 2002. A part de la biblioteca, l’edifici també conté una sala polivalent i un bar-restaurant.

Biblioteca Can Manyer (Vilassar de Dalt)

Des de l’any 1881 fins al 1963, aquest edifici era un complex fabril de producció tèxtil. La fàbrica Manyé donava feina a 278 treballadors. Amb el procés de rehabilitació de la nova biblioteca es va aconseguir que els espais rebessin molta llum natural a través dels grans finestrals. L’arquitectura de l’espai és característica d’un recinte industrial pel grans espais suportats per columnes de ferro i amb terres de paviment hidràulic. La Biblioteca Can Manyer es va inaugurar l’any 2014.


Per a saber-ne més:

Patrimoni industrial i biblioteca pública: una combinació exitosa – Revista EIX

Biblioteca Montserrat Abelló – Ajuntament de Barcelona

Història de la biblioteca – Biblioteca Central d’Igualada

Biblioteca Antoni Comas – Cultura Mataró