La xemeneia de la Cimentera Sanson

La xemeneia de la Cimentera Sanson | Font: El Mirador

La xemeneia de la Cimentera Sanson a Sant Just Desvern celebra enguany el seu centenari. La xemeneia va ser projectada per l’enginyer nord-americà Clifford Tomlinson i va començar a funcionar l’any 1924. Té una alçada de 105 metres i, en el seu moment, va arribar a ser la més alta d’Europa.

La xemeneia formava part de la fàbrica Sanson, dedicada a la producció de ciment. La fàbrica va ser construïda l’any 1920. L’any 1947 va iniciar la producció de prefabricats de formigó, i l’any següent la de ciment natural.

L’ús industrial de la fàbrica i la xemeneia va abandonar-se el 1968. L’arquitecte Ricard Bofill Leví emprengué, entre els anys 1973 i 1975, el projecte de rehabilitació de part de la fàbrica per instal·lar-hi el seu habitatge i el taller d’arquitectura. L’any 1984 la Corporació Metropolitana de Barcelona va començar la restauració de la xemeneia i les sitges per ubicar-hi equipaments d’oci.

Més endavant, l’arquitecte Alfred Arribas va projectar una remodelació del conjunt, que va concloure l’arquitecte i dissenyador Joan Font. Es va inaugurar l’any 1996 i va convertir els túnels de fum, els forns de ciment i la base de la xemeneia en un espai d’oci nocturn. També s’hi va construir el restaurant Mirador de Sant Just, al voltant de la xemeneia. Actualment, a la part superior de la xemeneia hi ha un mirador que permet una vista panoràmica excepcional i que s’hi accedeix per un ascensor interior amb sòl i sostre transparents.


Per a saber-ne més:

Xemeneia de la Cimentera Sanson | 150 elements

Fàbrica Sanson | Espais recobrats