Al llarg dels últims anys, tot i el notable esforç que s’ha fet per preservar el patrimoni industrial català, han anat desapareixent destacats elements de la nostra història industrial, tecnològica i científica. Altres, en canvi,  sovint han estat poc estudiats i difosos. En aquesta secció et proposem setmanalment que ens ajudis a descobrir-los.

ON ERA?
Sabeu on era aquesta antiquíssima i singular fàbrica de productes químics?

SOLUCIÓ

La imatge en qüestió és una antiga fotografia de les grans instal·lacions que l’empresa química Societat Anònima Cors, va començar a instal·lar a tocar de la platja de Badalona l’any 1878. La Cros, coneguda popularment així, té els seus orígens en l’arribada a Barcelona, l’any 1817, del francès François Cros Dupruy  per a instal·lar-hi una fàbrica de producció d’àcid sulfúric. El ja catalanitzat, Amadeu Cros Nubiola, net del fundador, serà el que traslladarà la fàbrica a Badalona per continuar amb la producció d’àcid sulfúric però també ampliant la producció de fertilitzants i adobs químics.

La fàbrica i instal·lacions de Badalona s’aniran ampliant progressivament fins a arribar a esdevenir un gran complex industrial.

L’any 1988 Cros es fusiona amb Explosivos Rio Tinto i es crea Ercros. Poc temps més tard va començar el desmantellament de les instal·lacions de Badalona.

ON ÉS?


Sabeu de quina torre de l’any 1905, per abastir i distribuir aigua, es tracta?. Sabeu on està ubicada i en quina localitat catalana?

SOLUCIÓ

Es tracta de la Torre de les Aigües dita de Dos Rius, a la falda de la muntanya del Tibidabo, a Barcelona. És un torre, o dipòsit d’aigua, construïda l’any 1905 per abastir a les cases de nova urbanització que el Dc. Andreu anava edificant a la muntanya del Tibidabo. Té una alçada de 53 metres i, d’acord amb el projecte original de l’arquitecte Josep Amargós, té forma cilíndrica, amb inspiracions noucentistes, feta en totxo i pedra natural coronada per una cúpula semiesfèrica que és, justament, on hi ha el dipòsit de 200 m3.