Aquest proper dissabte, dia 26, a partir de les 12 del migdia, tindrà lloc a Granollers (Vallès Oriental) l’acte d’inauguració oficial de la remodelació de l’espai “La Tèrmica”, antiga central de producció d’energia de l’emblemàtica fàbrica tèxtil Roca Umbert. El mateix dissabte a la tarda hi hauran diferents visites guiades a tot el conjunt d’aquest espai que, al llarg de gairebé onze mesos de treballs, ha aconseguit tornat a ser un referent per a la ciutat de Granollers.

En aquesta primera fase de rehabilitació, amb la col·laboració d’Aigües de Barcelona, s’han eliminat els materials de fibrociment, s’ha netejat tota l’antiga maquinària i s’ha remodelat i renovat completament la coberta i els tancaments. Per a una segona fase quedarà la museïtzació de l’interior de l’espai, tot i que des d’ara ja podrà ser visitable.

La Tèrmica de Roca Umbert és una construcció singular en què es produïa energia mitjançant la combustió de primeres matèries com el carbó i el fuel. L’edifici va ser construït a inicis de la dècada dels anys 50 del segle passat i té la singularitat de ser representatiu d’un tipus de producció energètica en temps de restriccions i autarquia i pel fet que, a dia d’avui, sigui l’únic lloc i edifici visitables d’aquestes característiques, destacant l’espai de generació del vapor, amb dues calderes, el de les turbines de generació d’electricitat  i el de refredament del vapor.