Al llarg dels últims anys, tot i el notable esforç que s’ha fet per preservar el patrimoni industrial català, han anat desapareixent destacats elements de la nostra història industrial, tecnològica i científica. Altres, en canvi,  sovint han estat poc estudiats i difosos. En aquesta secció et proposem setmanalment que ens ajudis a descobrir-los.

ON ERA?


Podeu identificar el lloc i de quina fàbrica es tracta veient aquesta imatge del 1907, poc abans del seu enderroc per instal·lar-se, posteriorment, a L’Hospitalet de Llobregat?

SOLUCIÓ

En aquesta ocasió es tracta d’una imatge de l’antiga fàbrica Vilumara, ubicada inicialment en un, aleshores, ampli descampat a tocar de l’actual plaça Francesc Macià, entre els antics termes municipals de Gràcia i Les Corts, a Barcelona. Va inaugurar-se el 1865 per iniciativa de Francesc Vilumara Suau, pertanyent a una de les famílies més innovadores i importants en el ram tèxtil de la seda.

L’any 1907 l’ajuntament de Barcelona va expropiar el solar que ocupava aquesta fàbrica per tal de poder executar la prolongació de la nova avinguda Diagonal. Per aquest motiu la fàbrica va ser enderrocada i va traslladar-se a l’Hospitalet de Llobregat, amb un nou projecte arquitectònic encarregat a Andreu Audet.

ON ÉS?

Sabeu de quin antic edifici industrial es tracta i on està ubicat?.

SOLUCIÓ

Aquesta és una imatge de la façana de l’antiga fàbrica d’alcohol vínic, o fassina, de la família Balenyà, a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà). Datada de principis del segle XIX, actualment ha estat restaurada i rehabilitada i forma part del Sistema Territorial del mNACTEC.