La Farinera de Santa Coloma de Queralt. Font: startap.cat

La Farinera de Santa Coloma de Queralt es convertirà en un espai museístic que explicarà el procés d’elaboració de la farina, així com de la maquinària necessària per aconseguir aquest producte. L’edifici forma part del conjunt patrimonial del municipi, i és un exemple dels avanços industrials viscuts a la localitat durant el segle passat.

La família Albareda, fins ara propietària de la finca, ha donat la Farinera a l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt per tal de transformar l’espai en un element de reclam turístic pel municipi, i preservar l’edifici com a patrimoni industrial.

El projecte inicial preveu desenvolupar un museu des d’on es doni suport a les iniciatives relacionades amb el cereal que es generin al territori, a més de posar en relleu la recuperació patrimonial de l’antic molí i ser un referent en l’oci familiar i educatiu de la comarca.

La Farinera

La Farinera, fundada entre l’any 1893 i el 1894, forma part d’un conjunt patrimonial que va ser testimoni, durant el segles XIX i XX, de l’impuls industrial de Santa Coloma de Queralt.

El complex industrial estava format inicialment per tres edificis on hi havia la farinera, una fàbrica de ciment i una serradora, així com una única màquina de vapor que feia funcionar les tres indústries simultàniament.

La Farinera va mantenir una forta activitat industrial durant la dècada de 1950 i, de les tres indústries, va ser l’última en finalitzar la seva activitat. L’any 2003 va tancar definitivament les seves portes, i a dia d’avui encara manté tota la seva maquinària original intacta.

 


Per saber-ne més:  

Santa Coloma de Queralt dona el primer pas per crear un museu a “la Farinera”  | Info Camp de Tarragona

La farinera de “Cal Groc” es convertirà en un museu al voltant del cereal  | Diari de Tarragona

L’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt adquireix la Farinera | Nova Conca