Fàbrica Bertrand i Serra. Font: elpou.cat

L’Ajuntament de Manresa i la Caixa negocien replantejar el futurs usos de l’antiga fàbrica tèxtil Bertrand i Serra de Manresa, més coneguda com la Fàbrica Nova, per preservar el patrimoni industrial de la ciutat i desencallar un projecte que porta 15 anys sense executar-se.

L’any 1989 la Fàbrica Nova va tancar les portes definitivament i els edificis van ser embargats per la Seguretat Social. Deu anys després, l’any 1999, el complex industrial va entrar en subhasta i es va adjudicar a l’empresa barcelonina Sacresa y Recave. Aquesta, va posar en marxa uns enderrocs que només van deixar dempeus la nau central. La fallida de l’empresa va provocar que La Caixa es quedés amb l’operació, i realitzés modificacions al projecte per fer-lo més factible.

El projecte inicial pretenia desenvolupar un complex comercial amb aparcaments, edificis per a habitatges, oficines i un gran parc urbà. Concretament, plantejava un gran centre comercial amb cinemes, un model comercial que, a dia d’avui, queda desactualitzat. A més del canvis d’hàbits en el sector del comerç, un altre motiu per replantejar el futur del complex és l’interès de l’Ajuntament en preservar l’edifici sencer de la Fàbrica Nova, i destinar la nau a usos públics.

Fàbrica Bertrand i Serra

La Fàbrica Bertrand i Serra de Manresa va ser l’empresa tèxtil més important de la Catalunya Central durant el segle XX. Va ser fundada entre l’any 1922 i el 1926, per tal d’engrandir la fàbrica tèxtil del Remei, i es va inaugurar oficialment el 31 de març del 1926 pel rei Alfons XII.

La fàbrica va ser erigida per la família Bertrand i Serra, i es va convertir en el gegant del tèxtil de la ciutat, on, en la dècada de 1950, treballaven gairebé tres mil persones. També es va convertir en el lloc on es van viure els conflictes laborals més significatius de l’època, com la vaga de treballadores de Manresa de l’any 1946, considerada per molts historiadors com la primera gran vaga del franquisme.

L’empresa va mantenir una forta activitats fins a mitjans dels anys 1960, quan va començar a patir els efectes de la crisi del sector tèxtil, i la competència de productes provinents d’altres països. Després de diverses reduccions de plantilla, la Fàbrica Nova va haver de tancar les seves portes l’any 1989.


Per saber-ne més:

El cop de timó a la Fàbrica Nova arriba després de 15 anys amb l’operació aturada  | Regió 7

L’Ajuntament i La Ciaxa estan negociant replantejar l’operació de la Fàbrica Nova | Regió 7

72 anys de la vaga de dones de la fàbrica Bertrand i Serra de Manresa  | Dones: indústria, ciència i tecnologia

La gran marca: La Fàbrica Nova  | Histories manresanes