Fàbrica Martí Llopart i Trenchs. Font: Diari de Tarragona

El Pla de Santa Maria ha començat la restauració i adequació del complex de l’antiga fàbrica tèxtil Martí Llopart i Trenchs. L’edifici, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, té un gran valor arquitectònic i forma part de la història industrial de l’Alt Camp i de la Catalunya del segle XX. L’espai rehabilitat es destinarà a diferents usos socials i culturals.

La intervenció s’emmarca en el projecte europeu  FEDER “Alt Camp: Història i patrimoni, les arrels d’una terra”, impulsat per vuit municipis de l’Alt Camp. En la primera part del projecte només s’intervindrà una part de la fàbrica: les naus, la porteria, el magatzem i l’accés i tancament del recinte. Es preveu que aquesta primera fase de restauració duri 7 mesos.

El mateix projecte FEDER també inclou la museïtzació del Centre d’Interpretació del Tèxtil instal·lat a l’interior de l’antiga fàbrica, que posarà en valor els telers i altres elements de la fàbrica tèxtil. També es planteja la rehabilitació d’una part de la fàbrica per acollir una residència de gent gran.

Fàbrica Martí Llopart i Trenchs

La fàbrica és un complex industrial de grans dimensions, ubicat al Pla de Santa Maria, que engloba la fàbrica, la xemeneia, la casa de l’amo, la bassa, les cases obreres i els terrenys. La fàbrica tèxtil Martí, Llopart i Trenchs, fundada l’any 1916 i inaugurada oficialment el 26 de març de 1917, va donar feina a moltes persones del poble i dels voltants.

En destaquen els elements modernistes i la bassa, de grans dimensions, així com la construcció en planta baixa que ocupa nombroses i extenses naus en dent de serra.

La fàbrica va acollir activitat industrial fins l’any 1998. L’octubre del 2001, l’Ajuntament del Pla de Santa Maria va adquirir els terrenys i van procedir a enderrocar una part del conjunt industrial a causa del seu estat avançat de deteriorament i esfondrament parcial.

 

Per a saber-ne més:

Fàbrica Martí, Llopart i Trenchs  | Mnactec

Comença la restauració del complex la Fàbrica del Pla de Santa Maria  | Diari de Tarragona

Projecte FEDER “Alt Camp: Història i Patrimoni, les arrels d’una terra” | Alt Camp

La Fàbrica  | Ajuntament Pla de Santa Maria