Molí de la Calvaria. Font: De viatges i llibres (Consorci per a la normalització lingüística)

La Ruta dels Molins Fariners de Calldetenes celebra 25 anys d’història, i s’ha consolidat com un dels recorreguts de natura i patrimoni més populars de la comarca d’Osona.

El camí es va obrir l’any 1994 a partir d’una idea inicial d’un dels veïns de Calldetenes, Josep Carol, qui l’any 1991 va proposar recuperar el torrent de Sant Martí i enllaçar els diferents testimonis del passat moliner del municipi. Per fer-ho, calia habilitar un recorregut des de zero, ja que el camí no existia. Així, es va crear una ruta de tres quilòmetres que enllaça Calldetenes amb el parc de les Set Fonts de Sant Julià de Vilatorta.

La Ruta dels Molins Fariners es tracta d’un camí que voreja el torrent de Sant Martí, així com els diferents elements hidràulics que abastien els sis molins que es poden veure al llarg del recorregut. D’aquesta manera, s’il·lustra la primera indústria que hi va haver al municipi.

El recorregut comença al Molí del Pujol, un dels més vells del municipi, i continua per la font de les Eres, on hi raja aigua de la mina de la Fronteres, i el molí de la Frontera. Més amunt, es troba el molí de Rosanes i el de la Calvaria, que es remunta al segle XI i va estar en funcionament fins a l’any 1980. Més tard, es va restaurar i es va convertir en museu per mostrar el cicle del blat.

Finalment, la ruta arriba al Molí del Nadal; a la Font Vermella, una gran mina d’aigua del mas Alta-riba, i al Molí d’Alta-riba, l’únic de la zona que no tenia habitatge.

 


Per a saber-ne més:

Ruta dels Molins | Ajuntament de Calldetenes

La ruta dels molins fariners –  De Calldetenes a Sant Julià de Vilatorta | De viatges i llibres