Molí d’oli de Fígols a l’actualitat. Font: Viure als Pirineus

Durant aquest any 2020 està previst que l’Ajuntament de Fígols i Alinyà rehabiliti el molí d’oli de Fígols, construït l’any 1927 i en desús des de 1988. Després que el Consell de l’Alt Urgell el declarés bé cultural d’interès local (BCIL) l’objectiu del consistori és convertir-lo en un atractiu turístic, però també en un espai que els serveixi per preservar el llegat de les generacions predecessores.

Durant dècades, els vilatans van utilitzar el molí de forma associada mitjançant la Sociedad Agrícola Aceitera de Fígols. Per conservar també no només el patrimoni material del molí sinó també el cultural, la intenció és que un cop estigui restaurat se celebri una festa anual en què els veïns puguin premsar les seves pròpies olives i fer oli junts.

La reforma del molí durarà quatre mesos i costarà 30.777 euros, que serviran per refer de nou la nòria hidràulica i habilitar l’espai per a visites. Una part de l’edifici on està situat ja es va remodelar fa uns anys per servir com a centre cívic del municipi, de manera que quan finalitzin les obres del molí, s’haurà completat la recuperació de l’espai.


Per saber-ne més:

Fígols recupera l’antic molí d’oli i n’obrirà les portes al públic | SEGRE

Les antigues escoles de Vilanova de Banat i el molí d’oli de Fígols, nous béns culturals d’interès local | Viure als Pirineus