Entrada principal de la Igualadina Cotonera

Entrada principal de la Igualadina Cotonera. Font: Marc Vila (Ajuntament d’Igualada)

El departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada ha publicat el documental Història i memòria de la Igualadina Cotonera. Símbol de la revolució industrial de Catalunya. L’audiovisual presenta la història i les característiques de la Igualadina Cotonera, un complex fabril cotoner construït entre 1841 i 1842 a la ciutat d’Igualada, i que és un dels edificis industrials més antics que es conserven a Catalunya.

El documental parteix de l’arribada de la industrialització a Catalunya, i a través d’imatges antigues i actuals, de la intervenció d’experts i de testimonis reals d’extreballadors de la fàbrica, fa un repàs per la història del complex fabril, fent èmfasi també en les característiques arquitectòniques que el configuren com un exemple constructiu únic a Catalunya per la seva tipologia “manchesteriana”.

La Igualadina Cotonera, també coneguda com a Vapor Vell, és un testimoni únic de l’etapa inicial de la industrialització catalana a gran escala, i és un emblema del passat industrial d’Igualada. La fàbrica va ser declarada Bé d’Interès Local l’any 1997 i Bé Cultural d’Interès Nacional el 2006.

Els orígens de la Igualadina Cotonera es remunten a l’any 1841, sota la promoció de la família Godó. La fàbrica es va dedicar a la filatura de cotó fins l’any 1884, quan va començar a centrar la seva activitat en el tissatge i els acabats. Entre els anys 1893 i 1919, es va viure l’etapa de màxima esplendor de la companyia, que va començar a minvar l’any 1920. Després de la Guerra Civil Espanyola, la fàbrica va seguir vivint certes dificultats, fins que va tancar les seves portes definitivament l’any 1967.

 


Per a saber-ne més:

La Igualadina Cotonera | 150 elements del patrimoni industrial de Catalunya

La Igualadina Cotonera | Cultura Igualada