L’exposició “Ramon Casanova, el boig de la Hispano”, inaugurada a Ripoll el passat 26 de gener, continua mantenint viu l’interès i expectació que aquest singular personatge, nascut a Campdevànol l’any 1892, va deixar, tant en vida com encara ara, a tota la comarca del Ripollès. Ramon Casanova ha estat un dels personatges més rellevants de la història recent de Ripoll. Avançat al seu temps, emprenedor i inventor alhora, es dedicava durant les seves estones lliures a trobar la manera de millorar el rendiment dels motors de reacció ja existents fins a crear i patentar l'”estatoreactor”. No obstant això i les seves importants aportacions tecnològiques, la seva figura no és massa coneguda a Catalunya i amb motiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana aquesta exposició retrospectiva pretén donar a conèixer i reivindicar la seva figura.

Ramon Casanova, juntament amb el seu pare, era amo de la Farga Casanova, una instal·lació de forja a Ripoll de la Hispano Suïssa. A estones lliures va desenvolupar una carrera d’inventor que el va portar, el 1917, a patentar l’estatoreactor, un motor de reacció sense compressor que pretenia millorar el rendiment dels motors d’explosió que ja existien. De fet, però, Casanova no va aconseguir la seva fita per problemes tècnics que en canvi sí van aconseguir resoldre els seus contemporanis alemanys i que aplicarien als sistemes de propulsió dels coets V-1.

L’exposició al Museu Etnogràfic de Ripoll es podrà veure fins el proper 30 d’abril i, després, es convertirà en una exposició itinerant que es podrà veure a Campdevànol, al Palau Robert de Barcelona, al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya a Terrassa i a la Casa de la Cultura de Girona.
ramon casanova

ramon casanova 2-compressed