El taller de restauració del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya ha coordinat la intervenció de conservació i restauració d’un objecte d’especial interès històric i patrimonial: un plànol, en suport diazotype, de grans dimensions, on hi ha representada la distribució elèctrica de la ciutat de Barcelona anterior a l’any 1910.

La intervenció l’ha portat a terme l’empresa TEIXELL S.C.P., especialitzada en Conservació i Restauració de Document Gràfic. Es tracte d’una peça singular, tant per la seva temàtica com pel seu format. Aquest  supera els 7 metres de llarg i està dividit en 5 peces, i es trobava entelat i amb els marges rematats amb un ribet de color rosat. L’interès patrimonial radica en que aquest plànol de grans dimensions estava situat damunt la taula de comandament d’una de les primeres empreses de distribució elèctrica que van operar  la ciutat de Barcelona, la Compañia Barcelonesa de Electricidad (CBE),  hereva de l’antiga Sociedad Española de Electricidad i participada per AEG, Deutsche Bank y Société Lyonnaise des Eaux. La CBE va ser absorbida l’any 1912 per la potent Barcelona Traction Light & Power Co. Ltd, que el 1951 es convertirà en la coneguda FECSA. En el plànol hi surten reflectides les centrals transformadores de Sant Andreu, carrer Tallers, Cornellà, la Barceloneta, Sants, Casa Antúnez, Gràcia, el Clot, Sant Martí de Provençals, Badalona i Poble Nou així com les connexions entre elles i la central tèrmica de generació situada al carrer Mata, equipada amb 5 generadors multitubulars de 750 CV.

El plànol presentava nombroses alteracions, més accentuades al marge dret, zona que quedava sense protegir una vegada enrotllada la peça. La restauració ha consistit en l’eliminació de l’acabat de goma laca  mecànicament amb bisturí, retirada de la tela posterior i separació de les cinc peces per poder restaurar-les individualment. Seguidament s’ha procedit a eliminar les restes del vernís amb un bany d’acetona i posteriorment, per eliminar la brutícia i l’acidesa soluble en aigua del paper, s’han fet diversos banys d’aigua tèbia. Degut a les grans dimensions de les peces s’ha condicionat una banyera especial de gran format. S’han consolidat tots els estrips i reintegrat les pèrdues de suport amb paper japonès de característiques similars a l’original. Per reforçar l’estructura de les cinc peces, aquestes s’han laminat individualment amb paper japonès i s’ha entelat el conjunt amb una tela (barreja de raió i cel·lulosa), deixant unes bandes en tot el perímetre per un futur muntatge en bastidor. Finalment s’ha adherit un ribet nou de color similar a l’original.

electric-1024x873

esquema-electric1