El proper 29 de setembre, coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni, és previst que obri les seves portes el nou Museu de Tortosa. Aquest remodelat museu estarà ubicat a l’Antic Escorxador, emblemàtic edifici modernista de la ciutat, on aquest estiu s’estan acabant d’adequar les instal·lacions que han d’acollir l’exposició permanent. El projecte museogràfic ha anat a càrrec de l’empresa Quaderna i ha suposat una inversió al voltant dels 450.000 euros, que es finançarà amb fons de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Cultura.

L’Ajuntament vol que el nou museu sigui el punt neuràlgic de l’activitat cultural de la ciutat, així com el punt de partida per a les visites turístiques. No en va,  la sala de recepció del centre esdevindrà també la principal oficina de turisme de la ciutat.

L’edifici de l’Escorxador municipal és obra de l’arquitecte Pau Monguió i Segura, va ser construït entre els anys 1904 i 1906 i operatiu com a escorxador fins a finals de 1997. Està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i forma part dels “150 millors elements del patrimoni industrial de Catalunya”. La seva recuperació es va iniciar l’any 1998 i en els darrers cinc anys s’han invertit prop de 3 milions d’euros en la restauració de diversos espais i l’habilitació del museu.