Demà divendres, 3 d’agost, a Benasc, s’inaugura l’exposició que sota el títol “La aventura hidroelèctrica en el valle del Ésera. (1912-2012)” servirà de punt de sortida a diferents actes commemoratius de l’inici, ara fa cent anys, dels treballs d’instal·lació per part de “Catalana de Gas y Electricidad” de la primera central hidroelèctrica a la Ribagorça aragonesa i a la vall de l’Ésera. Es tractava de la construcció de la central d’El Run (Seira) i que va suposar l’inici d’una llarga aventura tècnica que aquest mes d’agost compleix el seu centenari.

L’exposició, que es podrà visitar fins el proper 16 de setembre, és organitzada per la Diputación de Huesca, la Fundación Hospital de Benasque i l’ajuntament de Benasque, amb la col·laboració, entre altres institucions i empreses, del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, fa un repàs a la cronologia històrica d’aquelles espectaculars construccions, actualment amb un interessant valor patrimonial, i, també, sobre la gran incidència social i econòmica que l’establiment d’aquestes centrals hidroelèctriques va tenir per a la comarca. Es complementa l’exposició amb diferents visites guiades a la central de Seira i al Museo de la Electricidad. Així mateix els dies 8 i 9 de setembre es celebraran unes “Jornadas sobre el Patrimonio Industrial” amb ponències de diferents especialistes en patrimoni industrial. Per a més informació podeu consultar l’enllaç http://centenariocge.blogspot.com.es/

Bona part de les imatges que es mostren en aquesta exposició provenen del fons “Catalana de Gas y Electricidad” que, amb més de 2000 registres, es conserva al Centre de Documentació del mNACTEC, podent-se visualitzar en la seva totalitat a partir de l’enllaç http://www.mnactec.cat/fons_catalana_gas.php i, també, a través d’un enllaç a aquesta mateixa pàgina realitzat des del blog del centenari.