Una interessant proposta per conèixer el patrimoni industrial català és el que ofereix la Ruta de les Centrals Hidroelèctriques del riu Fresser. A través d’aquesta Ruta podem descobrir el patrimoni de l’energia hidràulica existent des de la capçalera del riu Freser fins a la localitat de Ribes de Fresser (Ripollès). Aquest patrimoni té un destacat valor i interès cultural i patrimonial referent al desenvolupament industrial a través de l’ús dels cursos dels rius, a Catalunya, ja que un dels seus punts emblemàtics, la central de Daió, va ser la primera central hidroelèctrica de Catalunya que va transportar l’energia elèctrica a llarga distància fins a la ciutat de Vic. Els punts de referència d’aquesta Ruta són:

1.Central de Daió, Queralbs. Els canals que provenen del riu Núria i del Freser s’ajunten per subministrar l’aigua a la central de Daió, que és la primera de les centrals hidroelèctriques del Fresser. Va ser construïda el 1907 i l’edifici original va ser enderrocat el 1999, però encara es troben construccions adjacents i infraestructures de regulació originals. Està situada sobre el camí de Queralbs a Coma de Vaca i va ser la primera central hidroelèctrica de Catalunya destinada a donar força elèctrica a la ciutat de Vic Disposa d’una turbina Pelton, adequada als 460m existents entre la càmera de càrrega i el nivell de la central. Potència màxima: 6000 Kw / h.

2.Central Ielles, Queralbs. Actualment en funcionament, està situada al marge esquerre del riu Freser. Disposa d’una turbina Francis de la casa Echer Wyss i Cia i d’un alternador de l’empresa Oerlikon (1912). Potència màxima: 1000 Kw / h.

3.La Farga, Queralbs. Està situada a la banda dreta de la carretera de Ribes a Queralbs, dins el recinte de l’actual alberg dels Maristes. Va ser desmuntada el 1940.

4 .Presa central del Molí, Queralbs. Conserva la casa de comportes al costat de la resclosa.

5.Central del Molí, Queralbs. Construïda el 1914 per l’empresa Mines Gironès & Henrich, és la més espectacular de totes, tant per la seva arquitectura, d’estil modernista, com pel seu espai interior, que guarda maquinària molt variada i elements de mobiliari interessants. A l’interior hi ha ubicades dues turbines del tipus Francis (1914), construïdes per l’empresa Echer Wyss i Cia i acoblades a un alternador de l’empresa AEG. Aquest sistema és usat per aconseguir un millor rendiment en les freqüents variacions del cabal del riu La potencia màxima és de 700 Kw / h.

6.Central de Rialb, Queralbs-Ribes de Freser. És un interessant edifici modernista fet amb volta catalana. Està equipat amb una turbina Francis de la marca Echer Wyss i Cia i un alternador de la marca sueca Svenska. Té una potencia màxima de 1000 Kw / h.

7.Central de Filats i del Carbur, Ribes de Freser. Ubicada dins els edificis de l’antiga fàbrica Recolons. Aquesta central comparteix canal, cambra d’aigua i canonada forçada amb la central del Carbur. Disposa d’una turbina Francis de 650 Kw / h. de potència màxima. La Central del Carbur disposa d’una turbina Francis i funciona amb el sistema original de regulació de l’empresa Oerlikon). La seva potència màxima es de 1000 Kw / h.

8.CI Vall de Ribes, Ribes de Freser. Està situat a l’antic edifici de l’estació transformadora i distribuïdora de Ribes de Freser. Aquest equipament projecta la importància de llegat històric i patrimonial amb la que compta la Vall de Ribes: la ramaderia, l’agricultura, la mineria i la indústria tèxtil i l’aigua. Constitueix un passeig pels sectors econòmics que van contribuir en el passat a desenvolupar el territori i permet observar com han repercutit en la configuració i desenvolupament econòmic actual de la Vall de Ribes.