Aquest any 2012 es compleix el 50è aniversari de l’anomenada “Operació Impala”, una aventura motociclista protagonitzada per Oriol Regàs, Tey Elizalde, Enrique Vernís, Rafael Marsans i Manuel Maristany que, pilotant tres prototipus de motocicleta Montesa Impala, amb un vehicle de suport, van aconseguir travessar tot el continent africà, des de Sud-àfrica fins a Tunísia l’any 1962. Més de 20.000 Km. Recorreguts en 100 dies pilotant unes de les primeres motocicletes acabades de sortir de l’estrenada fàbrica Montesa d’Esplugues de Llobregat. Aquestes motocicletes, juntament amb tota la col·lecció de models fabricats per l’emblemàtica marca acatalana, poden  observar-se actualment al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, a Terrassa.

Tot el cicle d’actes i activitats que s’han realitzat al llarg d’aquest any per a commemorar aquesta efemèride, es tancaran el proper dia 8 de novembre a la Filmoteca de Catalunya, de Barcelona, amb la pre-estrena d’un excepcional documental sobre la història de la Montesa Impala dirigit per Manuel Garriga i produïda per Bausan Films i Televisió de Catalunya. A partir de l’endemà, divendres dia 9, es podrà veure aquest documental als Cinemes Méliès del carrer Villarroel de Barcelona.

A la pre-estrena del dijous a la Filmoteca és previst que hi assisteixen els protagonistes de l’Operació Impala, la família Permanyer (propietària de la marca Montesa) i tota la gent que d’una o altra manera ha participat en aquest interessant projecte de recerca documental i històrica del nostre patrimoni industrial.