La quarta edició de la revista Eix, publicada el novembre de 2017, presenta una ruta entre les Terres de Ponent i el Camp de Tarragona per conèixer la transformació agroindustrial de Catalunya a començament del segle XX.

La ruta transcorre per les comarques d’Urgell, la Conca de Barberà i les Garrigues tenint com a eix central l’activitat agrícola i les diferents indústries derivades. El recorregut s’inicia a Tàrrega, a la fàbrica J. Trepat, que va arribar a ser el principal productor de maquinària agrícola a l’Estat espanyol durant el segon terç del segle XX.

Seguidament, la ruta segueix a l’Espluga de Francolí, on hi ha la Fassina Balanyà. És una antiga destil·leria d’aiguardent que té els seus orígens en la dècada del 1830 en la qual s’explica tot el procés productiu per a l’obtenció d’aiguardent a través de la maquinària original.

Finalment, arriba a la Granadella, on es troba el Museu de l’Oli de Catalunya, inaugurat la primavera del 2016 a les instal·lacions de la Cooperativa de la Granadella. Es tracta d’un edifici del 1920 que conserva la maquinària, el recinte i les instal·lacions originals.


Per a saber-ne més:

Descobrint la mecanització del camp català | Revista Eix

Museu de la mecanització agrària Cal Trepat

Fassina Balanyà

Museu de l’Oli de Catalunya