Can Pagans. Font: Ajuntament de Celrà

L’antiga fàbrica Pagans de Celrà era una indústria dedicada a la producció d’extractes tànnics d’origen vegetal per adobar pells.  Actualment, és un equipament al servei de Celrà que preserva la decoració modernista original.

El seu origen es remunta a l’any 1902 quan Pere Pagans i Lladó i Josep Brilles i Martí van fundar la societat mercantil Brilles i Pagans. L’any següent, la societat es va ampliar amb l’entrada d’Alberto Fontana Almeda, motiu pel qual el seu nom va canviar a Brilles, Pagans i Cía.

La fàbrica va començar la seva producció d’extractes tànnics a principis del segle XX, i va viure la seva època d’esplendor fins a mitjans dels anys cinquanta, quan va començar el seu declivi a causa de la competència i l’aparició de nous materials sintètics que substituïen els productes tradicionals. Finalment, l’any 1971 va tancar les seves portes.

A principis dels anys 80, els edificis de la fàbrica van ser cedits a l’Ajuntament de Celrà per tal de ser rehabilitats i preservar-los com a equipament públic. En l’actualitat allotgen diferents equipaments i serveis municipals com un centre cultural, la casa de la vila o una biblioteca.

 


Per a saber-ne més:

Can Pagans | Revista Eix

Fàbrica Pagans | 150 elements