Central Hidroelèctrica del Glorieta. Font. Blog Alcover de marcaparoca

Tres investigadors d’Alcover han impulsat el projecte de recerca “El paper dels petits emprenedors en l’electrificació de Catalunya: el cas de la central hidroelèctrica del riu Glorieta (Alcover/Mont-ral, Alt Camp)” per tal d’estudiar els orígens de la central i plantejar la recuperació de les seves restes com a element patrimonial d’interès.

El treball ha estat impulsat pels alcoverencs Marc Caparó Roca; Josep Maria Vergès, com a investigador de l’Institut Català de paleoecologia Humana i Evolució Social, i Jaume Camps Girona, en representació del Centre d’Estudis Alcoverencs. Se centra en la documentació i estudi de la Central Hidroelèctrica del Glorieta i de la seva xarxa de distribució d’electricitat.

La investigació té com a objectiu principal reconstruir la història, l’estructura i el funcionament de la Central Hidroelèctrica del Glorieta, emmarcant-la en el procés d’electrificació de Catalunya, així com donar a conèixer la central a nivell científic i social, i recuperar les seves restes com a element patrimonial d’interès, dins la ruta turística de la vall del riu Glorieta, que es troba entre Alcover i Mont-ral.

La central

La gran reserva d’aigua de la vall del riu Glorieta va permetre que l’any 1903 un antic molí paperer, que prèviament havia estat una farinera, es reconvertís en una central hidroelèctrica. Així, es va renovar l’aprofitament hidràulic del riu per produir electricitat per a la zona.

Aquesta central va arribar a abastar les poblacions d’Alcover i la Selva del Camp. Després de la Guerra Civil, la central va canviar de mans fins a ser propietat de FECSA (Forces Elèctriques de Catalunya), quan va deixar de produir electricitat per sempre.


Per a saber-ne més:

De molí paperer a central hidroelèctrica | Diari de Tarragona

Ajut IRMU i XIV concurs fotogràfic Vila d’Alcover | Museu d’Alcover