La fàbrica dels Panyos de Manresa celebra 200 anys de la seva construcció. Es tracta de la fàbrica més antiga de Catalunya i d’Espanya que s’ha conservat amb les seves característiques originals. Actualment, està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

La fàbrica es va començar a construir poc abans de 1820 al costat del riu Cardener, per iniciativa de la societat sedera Pau Miralda i Companyia. És una fàbrica de riu i, per tant, funcionava amb l’energia procedent d’una roda hidràulica moguda per l’aigua del riu Cardener.

L’any 1822, el complex fabril va començar la fabricació de draps de llana per a la companyia de Pau Miralda. L’any 1866, l’industrial manresà Manuel Portabella i Cantarell va comprar la fàbrica i la va transformar en una indústria de cotó. Als anys vint del segle XX, els Panyos va aturar la seva activitat i va estar en desús fins a la Guerra Civil espanyola, quan es va convertir en una caserna militar.

Finalitzada la guerra, la companyia terrassenca Hilados de Estambre del Alto Llobregat S.A va comprar la fàbrica per dedicar-la a la filatura de llana. Finalment, l’any 1976, després de 150 anys d’activitat, la fàbrica va tancar les seves portes definitivament.

 


Per a saber-ne més:

Fàbrica dels Panyos | 150 elements