La central hidroelèctrica d’El Pasteral

A tocar del veïnat de Pladamont (La Cellera de Ter), s’iniciaren l’any 1885 les obres de construcció de la monumental central hidroelèctrica d’El Pasteral, obres que s’allargaren fins el 1905. L’espectacular presa construïda al riu Ter tenia inicialment set comportes, una utilitzada per a regar els camps, una altra servia de desguàs i les altres cinc conduïen l’aigua, a través d’una sèquia, fins a la fàbrica Burés, a Anglès. En el seu temps va ser la construcció hidràulica més important de Catalunya, amb una presa de 154 metres de llargada, 20 d’alçada i 20 de gruix.

La central era explotada per l’empresa “Pasteral Electro Burés”, passant el 1917 a Hidroelèctrica de Catalunya SA. Entrà en funcionament a finals del segle XIX i, a més a més de subministrar electricitat a les fàbriques Burés, d’Anglès, servia, també, de proveïdor de poblacions com Cassà de la Selva, Llagostera, Palafrugell, La Bisbal, Palamós, Calonge, etc.

La importància d’aquesta central va fer que al seu voltant s’hi formés un petit nucli de població i que, fins i tot, el ferrocarril de Girona a Olot hi tingués una estació (rehabilitada com a escola municipal d’art)

La fotografia, feta cap a 1915, ens mostra la presa, la central i el pont de la carretera abans de l’any 1962 en que el conjunt va ser totalment reformat per permetre el proveïment d’aigua del Ter a l’àrea metropolitana de Barcelona. Actualment El Pasteral és propietat d’Endesa i té la funció de fer de regulador dels cabals dels pantans de Susqueda i Sau, situats just abans seu.

 

Arxiu d’Imatges del mNACTEC
Fons:
Autor: Foto Lux (Girona)
Format: Positiu sobre cartró 15 x 21 cm.
Nº de registre: AI 8392