El tricicle d’Alessandro Merletti

Alessandro Merletti (Torí,1860–Barcelona,1943) va ser un excepcional fotògraf i un dels pioners del fotoperiodisme a Barcelona, on deixà constància gràfica dels principals esdeveniments polítics, socials, econòmics, etc. de la capital catalana durant bona part de la primera meitat del segle XX.

Els seus treballs van aparèixer a la majoria de la principal premsa internacional i local de l’època a la vegada que va desenvolupar una gran afició per la invenció tècnica i el desenvolupament industrial. Fruit del seu esperit innovador i avançat va dissenyar-se ell mateix un tricicle que utilitzava per als seus ràpids desplaçaments per la ciutat i poder, d’aquesta manera, arribar el primer i quant abans millor als llocs on calia deixar constància gràfica d’algun acte o esdeveniment.

En aquesta imatge, datada el 1915, podem veure a Alessandro Merletti, amb la càmera a la mà, amb la seva dona i el seu fill Camilo damunt l’esmentat tricicle de la seva invenció.

Actualment bona part dels fons fotogràfics de la nissaga dels Merletti, tant d’Alessandro com del seu fill Camilo (Barcelona, 1903-1976) es conserven a l’Arxiu Històric de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya format per més de sis mil cinc-cents negatius originals.

tricicle

Arxiu d’Imatges del mNACTEC
Fons: Tomàs Montserrat
Autor: Alessandro Merletti
Format: còpia B/N 20 x 25 cm.
Nº de registre: 17180