Edifici de la fàbrica Tecla Sala

Façana de la Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat. Font: MNACTEC/ Ramon Blanch

L’antiga fàbrica Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat té els seus orígens a mitjan segle XIX, quan es va construir un molí paperer per aprofitar el salt d’aigua del Canal de la Infanta al seu pas pel torrent Gornal.

L’any 1882, la família Basté va heretar el molí i va decidir convertir l’edifici en una indústria de filats i teixits de cotó. Amb l’ampliació de l’activitat industrial, la família va adquirir els terrenys del voltant i va encarregar la construcció de noves naus a l’arquitecte Claudi Durán i Ventosa. L’edifici, amb murs de maó vist d’estil “manchesterià”, destacava per les seves dimensions i el gran nombre de finestres distribuïdes per totes les façanes, que facilitaven l’entrada de la llum.

La família Basté va estar al capdavant de la fàbrica fins a l’any 1913, quan va ser adquirida per l’empresària Tecla Sala, de qui rep el nom. La fàbrica es va convertir en una de les indústries tèxtils més destacades de l’Hospitalet de Llobregat i durant dècades hi van treballar centenars d’obrers, majoritàriament dones.

Sala va introduir nombroses millores en les condicions de vida i de treball dels treballadors i treballadores de la fàbrica com la creació d’una infermeria, de l’economat, d’una escola bressol, de dutxes o d’una escola amb biblioteca entre d’altres.

L’any 1973, coincidint amb la crisi general del sector tèxtil, la fàbrica Tecla Sala va tancar definitivament les seves portes. Finalment, l’any 1982, l’Ajuntament de l’Hospitalet va comprar el recinte per a convertir-lo en equipament cultural.

 


Per a saber-ne més:

La Tecla Sala | 150 elements del patrimoni industrial de Catalunya

100 años de Tecla Sala: de fábrica textil a centro cultural | Natalia Piernas

Tecla Sala, empresària i benefactora | Dones: indústria, ciència i tecnologia