Interior de la mina de petroli

Interior de la Mina de petroli de Riutort. Font: Carme Sellés

La mina de petroli de Riutort és una de les poques mines subterrànies de petroli que hi ha al món. L’explotació de la mina va començar l’any 1905 quan els enginyers francesos Jules Claviez i Philipp Petit van decidir perforar-la per extreure’n el petroli. Aquest petroli s’extreia de les capes de margues bituminoses que al principi afloraven a l’exterior i que, posteriorment, van ser buscades a través de mines de galeria per treure’n major benefici.

Al cap de cinc anys, es van ampliar les instal·lacions amb la construcció d’una fàbrica de destil·lació per obtenir el petroli, i es va construir un ferrocarril de tracció animal per poder transportar el material que s’extreia.

Després de 12 anys d’explotació, l’excavació de 350 metres de galeries i una extracció d’aproximadament 500 tones de petroli, la mina va tancar definitivament i va finalitzar la seva activitat industrial. La seva singularitat mundial, però, va fer que s’habilités la seva museïtzació i visita.

La visita a la mina de petroli de Riutort permet conèixer el procés d’extracció de la marga bituminosa, l’obtenció del petroli i les condicions de treball, així com veure el petroli regalimar per les parets de la mina en la seva forma més natural, sense processar.

 


Per a saber-ne més:

Mina de petroli de Riutort | 150 Elements del patrimoni industrial de Catalunya

Mina de petróleo de Riutort | Equipatge de mà