Observatori de l’Ebre

Observatori de l’Ebre. Font: César Barba (Revista Eix)

El número 8 de la revista Eix proposa una ruta pel Baix Ebre per descobrir el seu important llegat modernista i el seu patrimoni industrial a través d’indústries pioneres a Catalunya i antigues vies ferroviàries.

La ruta comença al Museu de Tortosa, un museu històric i arqueològic de les Terres de l’Ebre ubicat a l’antic escorxador municipal i una de les peces més significatives de l’arquitectura modernista de la zona. Creuant el riu Ebre pel pont de ferrocarril més antic que es conserva a Tortosa, arriba a l’obrador de la fàbrica de Xocolates CREO, on hi ha una fàbrica museu que mostra la història de l’elaboració de la xocolata a la pedra als anys quaranta del segle passat i com, avui dia, continua fabricant la xocolata amb la maquinària que s’utilitzava fa més de 60 anys.

El recorregut torna a la riba esquerra del riu per anar a veure l’antiga estació del Carrilet, la principal del ferrocarril de via estreta Tortosa-la Cava, i que va estar en funcionament fins a l’any 1968. A continuació, s’apropa al barri del Temple, on es troba el pont del Mil·lenari, considerat l’estructura hiperestàtica més gran d’Espanya. Creuant el pont, la ruta es dirigeix a Roquetes, on s’aixeca l’Observatori de l’Ebre, un institut de recerca fundat per la Companyia de Jesús el 1904 per tal d’estudiar la meteorologia i les relacions entre el Sol i el planeta Terra.

A més, Eix proposa un itinerari per la Via Verda de la Val de Zafán, una ruta turística que transcorre per l’antiga via fèrria de la Val de Zafán, que sortia de la Puebla de Híjar, a l’Aragó, i arribava fins a Tortosa.


Per a saber-ne més:

Ruta industrial pel Baix Ebre | Revista Eix

El MNACTEC estrena el documental “Xocolata CREO. La fabricació artesanal de xocolata a la pedra” | Patrimoni industrial