L’Associació Amics del Tren Olot-Girona, juntament amb la productora audiovisual ZEBA, ha començat a treballar en la realització d’un documental sobre el ferrocarril que unia les ciutats d’Olot i Girona. En aquest documental es pretén recollir el record de persones que havien viatjat amb el tren, dels usuaris habituals, d’antics treballadors del ferrocarril, d’experts i d’historiadors. En definitiva, tothom que d’alguna manera o altra va tenir un contacte amb aquell tren tan entranyable.

El documental sobre el Tren d’Olot es fa coincidint aquest any 2011 amb el centenari de l’arribada del ferrocarril a la capital de la Garrotxa. Si bé va començar a funcionar el 1895 entre Amer i Salt i en els anys posteriors es va anar ampliant la línia fins enllaçar, el 1902, Girona amb Sant Feliu de Pallerols, no va ser fins el 14 de novembre de 1911 que es completa el recorregut i finalment els trens arriben a l’estació d’Olot. Durant dècades, el tren d’Olot a Girona va jugar un paper fonamental en el desenvolupament econòmic de les comarques per on passava i també va esdevenir una important via de relació entre els diferents pobles.

El projecte compta amb el suport de la majoria d’ajuntaments dels pobles per on passava el tren (Olot, Les Preses, Sant Feliu de Pallerols, Les Planes d’Hostoles, Amer, La Cellera, Anglès, Bescanó, Salt i Girona) a més dels Consells Comarcals de la Garrotxa i de la Selva, de la Diputació de Girona i del Consorci Vies Verdes de Girona.

Aprofitant el centenari, l’Associació Amics del Tren Olot-Girona està preparant, també, diferents activitats per commemorar l’efemèride, entre aquestes es preveu presentar el documental i fer-ne projeccions públiques als diferents pobles per on passava el tren.

[slideshow]