Un dels peralts de l’autòdrom de Terramar. Font: Teresa Llordés

L’Autòdrom Terramar de Sant Pere de Ribes, al Garraf, serà rehabilitat gairebé un segle més tard de la seva inauguració l’any 1923. El projecte, aprovat provisionalment per la Generalitat, vol recuperar el que fou el primer autòdrom d’Espanya per a dur-hi a terme activitats eqüestres i automobilístiques a partir de l’hivern 2021/2022.

El primer autòdrom de l’Estat

L’autòdrom de Terramar, construït l’any 1923 i situat en el terme municipal de Sant Pere de Ribes, fou un dels primers autòdroms del món. En el moment de la seva construcció, Europa només disposava de dos autòdroms, el de Brooklands i el de Monza, i als Estats Units només hi havia el d’Indianapolis. A l’autòdrom de Terramar es va celebrar el Primer Gran Premi Internacional d’Espanya l’any 1923, com a part dels actes inaugurals. Té una llargada d’uns dos quilòmetres, és ovalat i en destaquen els seus peralts de més de 60 graus.

Dissenyat per Jaume Mestres i Fossas, l’autòdrom fou construït en només 300 dies amb un cost de quatre milions de pessetes. La inauguració, a la qual assistiren el monarca Alfons XIII i Miguel Primo de Rivera, fou encapçalada pel sabadellenc Francesc Armengol, promotor de la urbanització de Terramar de Sitges i un dels principals inversors del circuit. Malgrat tot, la classe benestant barcelonina ben aviat va deixar d’assistir a l’autòdrom.

L’elevada inversió per a la construcció del circuit sumada a l’escàs públic que assistia a les proves va fer que no es poguessin atorgar premis monetaris als pilots per les seves victòries. Això i les queixes dels pilots pels elevats peralts, que no consideraven prou segurs, van afectar la reputació del circuit. Així, l’any 1925 ja no s’hi van realitzar curses, i l’any 1929 va passar a mans d’Edgar Morawitz. La inversió de Morawitz va tornar a fer possibles les curses a partir de l’any 1932 amb una prova del campionat espanyol de motociclisme. Després de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), els terrenys passaren a ser una explotació agrícola i s’abandonà definitivament l’organització d’activitats automobilístiques.

El projecte de rehabilitació

La recuperació de l’espai és un projecte de l’empresa Grandprix, especialitzada en l’organització d’esdeveniments esportius. L’objectiu és convertir-lo en un espai dedicat als amants del motor i del món eqüestre. Es preveu que la zona nord del recinte es dediqui a esdeveniments eqüestres, mentre que la part sud estarà pensada per als amants del motor, l’automobilisme i la seva història.

El projecte també inclou la construcció d’una zona hotelera i accions de protecció paisatgística i mediambiental, com la plantació de 700 arbres d’espècies autòctones i la rehabilitació de la riera de Ribes, entre d’altres.

 


Per a saber-ne més:

Autòdrom de Terramar | 150 elements

L’històric Autòdrom Teramar reviu gairebé 100 anys després | El Nacional

L’autòdrom de Sant Pere de Ribes segueix endavant | El Punt Avui