Mines de Bellmunt del Priorat. Font: Revista Eix

La segona edició de la revista Eix, publicada el novembre de 2016, presenta una ruta per la mineria i el patrimoni ferroviari de la Ribera d’Ebre i el Priorat, un patrimoni industrial força desconegut de les comarques tarragonines.

La ruta comença a les mines de Bellmunt, d’on es va extreure mineral de galena per convertir-lo en plom fins l’any 1972. Trenta anys després del tancament de la mina, les administracions es va implicar en la recuperació de l’espai per museïtzar-lo, i ara acull el Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, un centre per aprendre la història d’aquesta activitat minera.

Segueix a Falset, on es troba l’anomenada Catedral del Vi, l’edifici del celler cooperatiu aixecat en estil modernista, que permet fer un tast i un recorregut per conèixer el procés de vinificació. I a Ascó, que compta amb una central nuclear que ha posat en marxa el Centre d’Informació de l’Energia, on es pot conèixer la creació de l’energia, els diferents combustibles i les formes de transformar-la.

Finalment, la ruta arriba a Móra la Nova, on es troba el Museu del Ferrocarril. Móra la Nova va ser un gran dipòsit de locomotores de vapor, i centre de distribució de mercaderies estratègic fins a l’any 1975. Un grup de voluntaris, constituïts en Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari van salvar de l’abandonament part de les instal·lacions de l’estació, que ara es poden visitar.

 


Per a saber-ne més:

Mines i trens a la Ribera d’Ebre i el Priorat | Revista Eix

Web del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova

Web de la Catedral del Vi

Web del Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat