Cases dels treballadors a la Colònia Ymbern

Cases dels treballadors a la Colònia Ymbern “El Pelut”. Autor: Lluís Grané. Font: 150 elements del patrimoni industrial de Catalunya

La colònia Ymbern “El Pelut”, situada al terme municipal d’Orís, és una de les colònies industrials més importants del tram mitjà del riu Ter i de les més interessants de Catalunya. Destaquen el conjunt dels seus magnífics jardins, dissenyats per Rubió i Tudurí, i la singularitat dels seus edificis d’estil modernista construïts amb pedra de riu.

La colònia, que s’estén per 140.000 m2, està formada per una fàbrica, una fonda amb cases adossades a banda i banda, una filera de 4 cases per a directius, uns jardins, una zona esportiva, una séquia, una església i una casa de pagès. El conjunt d’edificis i jardins, així com l’explotació agrícola annexa, fan d’”El Pelut” un exemple únic de colònia industrial a Catalunya.

L’origen de la colònia es remunta a l’any 1859, quan Joan Camps va construir una fàbrica o adoberia de pells, que es va reconvertir en fàbrica tèxtil a partir de la dècada de 1870. L’any 1889 va patir un greu incendi que va aturar la seva activitat durant 3 anys.

L’any 1905, la fàbrica es va convertir en una colònia de grans dimensions gràcies a l’arribada de la família de fabricants barcelonins Calvet. El 1923, la colònia va passar a mans dels industrials Ymbern, de Mataró, els quals van integrar el seu cognom com a nom oficial de la colònia fins a dia d’avui. La família Ymbern va modernitzar la producció d’”El Pelut”, i va mantenir l’activitat tèxtil fins l’any 2000, quan va tancar les seves portes.

 


Per a saber-ne més:

Colònia Ymbern “El Pelut” | 150 elements del patrimoni industrial de Catalunya

Colònia Ymbern | Consorci del Ter