Actual estat del molí fariner d'Alfarràs

Actual estat del molí fariner d’Alfarràs. Autor: A.A. Font: segre.com

L’Ajuntament d’Alfarràs rehabilitarà un antic molí fariner del segle XII per convertir-lo en un alberg destinat a allotjar els pelegrins del Camí de Sant Jaume i en un centre d’exposicions. A més, la remodelació del molí també permetrà recuperar la cascada del salt de Pinyana, que utilitzava l’antiga fàbrica tèxtil Filatures Viladés.

El molí fariner d’Alfarràs, conegut també com a Toll del Molí, és un dels edificis més emblemàtics del passat del municipi i és una font de coneixement històric per entendre la vinculació del territori a l’aprofitament de l’aigua.

L’antic molí, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, es dedicava a la producció de farina, i aprofitava l’aigua del canal de Pinyana per moure les seves moles.

El està documentat per primer cop l’any 1152. L’any 1601, després de ser venut en diverses ocasions, va passar a ser propietat de la ciutat de Lleida, fins al 1678, quan va ser comprat pel Marquès d’Alfarràs, qui es va ocupar d’ampliar el molí.

El 1970, l’edifici va passar a ser propietat de la fàbrica de filatures Viladés, annexa al molí, fins l’any 2005, quan l’empresa va tancar les portes definitivament.

 


Per a saber-ne més:

Alfarràs recuperarà un molí fariner del segle XII, l’edifici més antic del poble | CCMA

Les séquies de Pinyana i de Fontanet | Revista Eix