104-Les-3-xemeneies-Sant-Adria---del-Beso--s-Fotografia-arxiu-mNACTEC

La companyia elèctrica Endesa ha decidit cedir gratuïtament les Tres Xemeneies i l’edifici de la nau de turbines de l’antiga central tèrmica de Sant Adrià del Besòs a l’Ajuntament d’aquest municipi, dos dies abans que el govern municipal n’aprovés la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Endesa, que era partidària d’enderrocar l’edifici, ha fet aquesta cessió de les instal·lacions per “respectar la voluntat popular” que continuïn sent un element singular del perfil litoral de Barcelona.

L’Ajuntament ha de decidir ara si accepta la cessió, ja que la declaració de BCIL comporta que el propietari ha d’assumir el cost del manteniment de les instal·lacions que, segons calcula Endesa, és de més de 300.000 euros anuals. L’Ajuntament de Sant Adrià ha manifestat que actualment no pot afrontar una despesa d’aquesta magnitud.

Quant als usos futurs de les instal·lacions, durant l’anterior legislatura política l’Ajuntament va contemplar el manteniment i la conservació dels elements de la tèrmica, però no va definir-ne un possible ús. La preferència general és la creació d’un gran centre cultural. Tot i així, noves propostes es posen damunt la taula per part de diferents sectors, com ara la instal·lació d’un centre d’investigació per al foment de les energies netes.

Aquest mes d’abril farà cinc anys que les xemeneies van deixar de funcionar. Davant la voluntat de l’empresa energètica d’enderrocar-les, el 2008 es va dur a terme una consulta per conèixer la voluntat popular respecte si conservar o no aquest símbol de la ciutat. Un 80% de veïns van votar a favor de preservar-les. El mNACTEC ha participat en la campanya per a la declaració de les Tres Xemeneies com a Bé Cultural d’Interès Local fent un informe per aprovar-lo en el Plan Nacional de Patrimonio Industrial.

 

Més informació:
Les tres xemeneies al Mapa del patrimoni industrial de Catalunya