L’embassament de la Baells, construït durant els anys setanta, recull i emmagatzema l’aigua del riu Llobregat i la riera de la Vilada, amb l’objectiu d’abastir d’aigua Barcelona i l’àrea metropolitana.
La presa es va inaugurar l’any 1975 i és una gran obra d’enginyeria hidràulica que, avui en dia, continua sent la principal infraestructura que regula el riu Llobregat. Ocupa més de 300 hectàrees en els termes municipals de Cercs, Vilada i la Quar, a la comarca del Berguedà.
A finals dels anys vuitanta, s’hi va construir una central hidroelèctrica per produir energia gràcies a la força de l’aigua de l’embassament. Actualment, és propietat de la Generalitat de Catalunya, està gestionat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i disposa d’un Centre d’Interpretació del Pantà impulsat per la Diputació de Barcelona, l’ACA, i els ajuntaments de la zona per tal de conèixer la seva història i construcció, la gestió de l’aigua i el vincle amb el territori.
A través del Museu de les Mines de Cercs s’organitzen visites guiades al Pantà de Baells, en les quals es pot visitar una galeria descoberta que ofereix una vista privilegiada de la presa, una de les galeries d’inspecció on es poden observar els aparells que els tècnics utilitzen per controlar el seu funcionament, i la galeria perimetral que la rodeja.
Per a saber-ne més:
La presa de la Baells: una gran obra d’enginyeria hidràulica | Revista Eix
Centre d’Interpretació de la presa de la Baells: aigua, enginyeria i història | Diputació de Barcelona