Edifici de la Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera. Fotografia de Ramon Blanch. Font: 150 elements del Patrimoni industrial de Catalunya

La Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera és un edifici modernista projectat per l’arquitecte Cèsar Martinell entre els anys 1920 i 1922. Es troba als afores del nucli de Cervera, i es va crear per encàrrec de l’antic Sindicat Agrícola de Cervera per acollir sitges de blat. Es diferencia d’altres edificacions agràries per la seva aparença de fàbrica urbana, més que d’edifici rural.

L’edifici principal de la Farinera està format per tres cossos en forma d’U, organitzant un pati de forma trapezoidal. El cos nord era el magatzem de blat, i estava format per una planta soterrània i dotze sitges. A l’est, s’hi va afegir un cos de dues plantes, i a ponent un altre cos coronat per una torre d’aigua coberta per una cúpula que conforma el símbol de la fàbrica. Aquesta edificació es coneix amb el nom de Torre del Treball, i forma part de la trilogia de les torres de Cervera, junt amb la Torre de la Fe i la Torre de la Ciència.

La construcció de la Farinera va comportar l’edificació d’un local social, així com magatzems auxiliars de cereals, una panificadora i la urbanització de dos carrers. La fàbrica es va inaugurar l’any 1922 i va començar la producció de farina a l’engròs. Un any més tard, un incendi va cremar per complet l’edifici i la maquinària. Un cop reconstruïdes les instal·lacions, la Farinera va tornar a l’activitat fins arribar a moldre 40 tones de blat al dia.

La Farinera va mantenir l’activitat fins a la dècada dels setanta, quan va tancar definitivament. L’any 2002 va passar a mans de la Paeria de Cervera, i el 2003 va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

 


Per a saber-ne més:

Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera | 150 elements

La Farinera del Sindicat de Cervera | Som Segarra

Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera | Espais Recobrats