Font: Ara.cat

Tot i ser un territori marcadament agrícola, les terres de Lleida, i la comarca del Segrià en particular, conserven elements del patrimoni industrial prou destacats per a dedicar-hi la nostra atenció. A la ciutat de Lleida i al seu entorn més immediat podem conèixer, entre d’altres, els següents elements:

Pou de Gel de Lleida. Vinculat al Museu de l’Aigua es pot fer una visita guiada (telf. 973211992) als pous de gel de Lleida, situats al Parc de Santa Cecília, que proveïen i subministraven gel natural a la ciutat fins a les darreries del segle XIX. Els pous tenen una forma troncocònica, coberts amb una cúpula semiesfèrica i tenen una alçada superior als 14 metres.

Fàbrica de cerveses San Miguel. Actualment dins del grup Mahou, la visita a aquesta fàbrica ens dóna l’oportunitat d’aprendre el procés d’elaboració de la cervesa, la seva vinculació històrica amb la ciutat de Lleida i conèixer el seu centre d’interpretació industrial. Tot i recreant un antic vaixell que ens transporta al passat per veure l’origen i l’expansió d’aquest líquid anirem descobrint un passeig per les diferents sales on fermenta o s’envasa el líquid,  detalls històrics de la cervesa que es remunten 9.000 anys enrere o curiositats del nom San Miguel, originari d’un barri de Manila, a les Filipines. Podem finalitzar la visita amb una degustació de cerveses. Més informació al web de San Miguel o al telèfon 973705400.

L’Estació.  Esplèndid edifici situat a la plaça Ramon Berenguer. Projectat amb un clar estil d’inspiració neoclàssica per l’arquitecte lleidatà Adolf Florensa l’any 1927. És remarcable la façana principal, amb dues torres amb cúpules d’inspiració centreeuropea, obertures ben modulades i encertada combinació de pilars, murs forjats, formigó, pedra artificial i voladissos de ferro reblonat. L’any 2003 es va restaurar i s’hi va incorporar un nou edifici per a l’estació de l’ÀVE.

Des d’aquesta mateixa estació té el seu origen el Tren Turístic dels Llacs. Un  recorregut des de Lleida fins la Pobla de Segur amb el tren històric conegut popularment com a La Garrafeta, la locomotora de vapor Beyer-Garratt 282F-0421, en actiu fins l’any 1972 i recuperada definitivament per ARMF el 1996 per tal d’incorporar-la al Server de Trens Històrics. http://www.trendelsllacs.cat/.L’ARMF (Associació per a la Reconstrucció i Posta en Servei de Material Ferroviari Històric) va ser fundada l’any 1996. Està ubicada a l’antiga estació del Pla de Vilanoveta i té per finalitat la recuperació de vehicles ferroviaris històrics d’excepcional interès. És l’únic taller especialitzat del país en aquesta mena de treballs aconseguint un alt nivell de reconeixement en la restauració i posada en funcionament de locomotores de vapor. http://www.armf.net/ca/index.php

Si encara us queden ganes i temps, deixarem per un altre dia la colònia agrícola de Raïmat, la colònia industrial de La Mata de Pinyana, la torre del telègraf òptic d’Els Alamús, el Museu de l’Aigua, el Dipòsit del Pla de l’Aigua, el campament de La Canadenca, el museu Roda-Roda i tantes altres opcions d’interès turístic i patrimonial que podem descobrir als entorns de la ciutat de Lleida.