Inauguració de les obres de rehabilitació de les adoberies de Tremp. Font: Consell Comarcal del Pallars Jussà

El municipi de Tremp, al Pallars Jussà, ha recuperat recentment una part de les antigues adoberies després d’anys d’obres. El projecte s’ha finançat mitjançant un fons europeu FEDER i aportacions de la Diputació de Lleida i del mateix ajuntament, i ha sumat una inversió total de 310.000 euros.

La rehabilitació ha consistit en consolidar l’adoberia més gran, de titularitat municipal, del total de vuit que se’n conserven, i s’ha fet visible i visitable la planta baixa on es trobaven les basses que s’utilitzaven per tractar la pell. Pel que fa a la planta superior, s’ha adaptat com a mirador obert a la ciutat, i connecta amb un tram del “camí ral de muntanya” i amb el camí tradicional que condueix al riu Noguera. Actualment, les adoberies també formen part d’un petit itinerari d’interès natural i patrimonial que comunica amb els baixos de l’antic convent, el pont romànic de Sant Jaume i el barranc per on passa el riu fins a la carretera de Vilamitjana.

El barri de les Adoberies de Tremp va sorgir durant els segles XVI i XVII, moment d’increment de l’activitat manufacturera i data aproximada en què el convent de Sant Jaume va començar a explotar les aigües del riu. La indústria de la pell va esdevenir aviat un dels sectors econòmics més importants de la vila i de la zona, definint i jugant un paper clau en la vida de les famílies i habitants dels voltants fins que va desaparèixer definitivament a meitats del segle XIX.


Per a saber-ne més:

Tremp recupera les antigues adoberies |Descobrir

Tremp recupera una de les 8 adoberies que havia tingut al segle XIX | pallarsjussà.cat

Més de 180 persones participen a la inauguració de la rehabilitació de les adoberies de Tremp | Viure als Pirineus