Al llarg dels últims anys, tot i el notable esforç que s’ha fet per preservar el patrimoni industrial català, han anat desapareixent destacats elements de la nostra història industrial, tecnològica i científica. Altres, en canvi,  sovint han estat poc estudiats i difosos. En aquesta secció et proposem setmanalment que ens ajudis a descobrir-los.

ON ERA?

En aquesta imatge d’Adolfo Zerkowitz es pot veure una vista aérea d’un popular far construït el 1926 i desaparegut el 1968. Sabeu on era?

SOLUCIÓ: Es tracta del far del Trencaones (“rompeolas”) a l’extrem de l’antic dic o escullera del port de Barcelona . Aquest far, que senyalitzava l’entrada al port, va acabar-se de construir el 1926, amb una alçada de 33 metres, un abast de llum de 8 milles nàutiques i una freqüència de 20 flaixos per minut. Va desaparèixer, per les successives ampliacions del port, l’any 1968.

ON ÉS?

Aquestes són les comportes d’una de les primeres i més importants centrals hidroelèctriques del país- de l’any 1913-, i tenen la característica d’estar col·locades transversalment a la presa i no directament sobre ella. Sabríeu dir on es troba?

SOLUCIÓ: Es tracta del pantà de Sant Antoni, o de Talarn (Pallars Jussà), Va construir-se entre 1913 i 1916 a la vall de Susterris, a tocar de Tremp, al Noguera Pallaresa, per La Canadenca (Barcelona Traction, Light and Power Company Limited). És el tercer embassament més gran de Catalunya i produeix una potència elèctrica de fins a 300.000 Kw.