El proper diumenge 13 de maig Avinyó (Bages) celebrarà la seva tradicional fira de primavera. Enguany, però, la fira esdevé una fira temàtica centrada en la segona guerra carlina, o Guerra dels Matiners, i en els fets històrics de la batalla d’Avinyó que van tenir-hi lloc el 16 de novembre de 1848.

A més a més d’aquesta recreació històrica l’ajuntament de la localitat ha iniciat un treball de recuperació de la seva torre del telègraf òptic, que va estar en funcionament precisament durant aquesta segona guerra carlina, i per aquest motiu ha realitzat una rèplica a tamany real de l’aparell de telegrafia òptica militar així com dos aparells més petits, a escala, que serviran per a fer demostracions, tallers i explicacions comentades de com funcionava aquest singular sistema de comunicació a meitats del segle XIX.

La torre del telègraf òptic d’Avinyó, coneguda popularment com a torre dels soldats, formava part de la línia de Manresa a Vic per Prats de Lluçanès, dissenyada i planificada per l’enginyer José Mª Mathé. Es comunicava visualment amb les torres d’Artés i Sant Feliu Sasserra i va estar oficialment en servei des del 1846 fins al 1862.

telegrafia optica

telegrafia optica, avinyó