Barri del Bon Pastor de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona (Info Barcelona)

Des de fa divuit anys està en marxa l’enderroc del conjunt de cases barates del barri del Bon Pastor de Barcelona per substituir-les per pisos nous. Setze d’aquests habitatges es conservaran i es convertiran en un museu viu de l’habitatge dins la xarxa del Museu d’Història de Barcelona.

El barri del Bon Pastor va ser el polígon més gran de cases barates dels quatre que es van construir l’any 1929 per fer front a la manca d’habitatges socials. A aquest barri es van construir un total de 784 cases amb tot tipus de mancances i amb dimensions reduïdes. L’any 2001 va començar el procés d’enderroc, que s’ha allargat fins ara.

De tots els habitatges que queden en peu se’n conservaran setze, situats entre els carrers Tàrrega i Claramunt i Bellmunt i Barnola. D’aquests, la meitat es convertiran en un museu. Quatre habitatges mostraran l’evolució de les cases en diferents períodes: la casa original de l’any 1929, la casa de l’època de postguerra als anys cinquanta del segle XX, les remodelacions que es van realitzar als anys setanta i l’últim tipus de casa habitada des de l’any 2000 fins a l’actualitat. Les altres quatre cases es convertiran en espais expositius per explicar la història de Barcelona des del Bon Pastor. Els vuit habitatges restants es transformaran en equipament del barri: sales polivalents, un arxiu, oficines i un magatzem.

Els veïns de les cases barates s’han implicat en la construcció del museu i han aportat peces del seu propi mobiliari, així com el seu testimoni personal.

 


Per a saber-ne més:

Les cases barates del Bon Pastor, un museu en construcció | CCMA

Memòria per les Cases Barates del Bon Pastor | Info Barcelona