Colònia de Filatures Casals. Font: Ajuntament d’Alfarràs

Alfarràs recupera l’antiga Colònia de Filatures Casals per a diversos usos culturals. La fàbrica va obrir les seves portes l’any 1896 amb el nom de Filatures Casals fins als anys 90 del segle XX, que va passar a mans del grup Mitasa. Finalment, degut als problemes financers de la fàbrica i a la crisi del tèxtil, l’any 2005 va acabar tancant les seves portes. La fàbrica, situada en un ramal del canal de Pinyana, és un exemple d’arquitectura industrial declarat Bé Cultural d’Interès Local.

Ara un projecte de recerca sobre la història de la colònia està treballant per poder construir un museu sobre la fàbrica tèxtil. Aquest museu serà un dels diversos equipaments culturals que l’Ajuntament d’Alfarràs preveu situar a l’espai de l’antiga fàbrica. El projecte pretén recuperar la memòria històrica a través de l’experiència dels antics treballadors, sobretot dones, i del buidatge d’un arxiu que ha permès confirmar una reforma de l’enginyer Francesc Macià, abans de ser president de la Generalitat, que correspon a una de les dues fàbriques de filatures d’Alfarràs.

El salt d’aigua, el centre neuràlgic de la fàbrica, també recuperarà el seu ús després de l’adjudicació de l’ajuntament a un inversor pel seu aprofitament hidroelèctric.

La Colònia de Filatures Casals és un dels pocs exemples de colònia tèxtil a les Terres de Ponent. Està formada per la fàbrica de filatures i les casetes de la Colònia al carrer Nou i al carrer de Martí Casals. La colònia es va construir per iniciativa del marquès d’Alfarràs Joan Desvalls i Amat i emprava les aigües del Canal de Pinyana per generar energia elèctrica a partir de les turbines instal·lades al salt d’aigua.


Per a saber-ne més:

Alfarràs recupera l’antiga fàbrica tèxtil Mitasa per a diversos usos | CCMA

Alfarràs posa en valor l’antiga Colònia de Filatures | Segrià TV