El municipi de Salàs de Pallars (Pallars Jussà) ofereix una proposta museística singular que consisteix en la recreació de botigues i espais d’època a partir de l’exposició i divulgació dels béns de consum quotidians generats des de la segona revolució industrial (segona meitat del segle XIX) fins a les acaballes del franquisme (finals dels 70).
A partir de la segona revolució industrial, els sistemes de producció, de venda i de consum van canviar radicalment. Va augmentar la presència de fàbriques modernes i els petits obradors i tallers artesanals anaven desapareixent. En conseqüència, els productes a granel van ser substituïts per marques que es diferenciaven per la publicitat comercial. Els carrers i les places de pobles i ciutats de Catalunya eren plens de cartells i anuncis d’aquestes marques. Dins les botigues i establiments, s’hi podien trobar aparadors, taulells i prestatges plens de paquets, pots i ampolles.
A Salàs de Pallars hi ha 9 botigues ambientades en aquella època: una farmàcia, un estanc, una barberia, una merceria-perfumeria, una impremta, un quiosc, un cafè, una pastisseria i una botiga de queviures. L’ambientació d’aquests espais s’aconsegueix a partir del mobiliari, de l’exposició dels productes més representatius de cada període i de l’exhibició de cartells i altres elements publicitaris.
La proposta de Botigues Museu de Salàs permet recórrer aquesta recreació d’establiments d’època, tot coneixent la història dels béns de consum, així com del disseny i la publicitat de productes entre el 1870 fins al 1970.
Per a saber-ne més:
Les botigues de Salàs de Pallars, espais de memòria | Revista Eix