El Govern ha declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Conjunt Històric, la colònia industrial de la central nuclear Vandellòs I, al municipi de Vandellòs i Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), coneguda com a Poblat Hifrensa. Es tracta d’un nucli singular per ser l’única colònia industrial moderna de la segona meitat del segle XX.

El Poblat Hifrensa (Hispano Francesa de Energia Nuclear SA) es troba ubicat a ponent del municipi, en una zona ubicada entre la línia fèrria de Barcelona i Tortosa i la primera línia de la costa. La singularitat del poblat prové del seu origen perquè va ser construïda amb capital de l’empresa Hifrensa amb la finalitat d’allotjar els treballadors de la central nuclear de Vandellòs I.

El poblat es va inaugurar l’any 1975, tot i que les edificacions del recinte van anar creixent successivament en funció de les necessitats i requeriments industrials i socials. El seu creixement es va aturar quan es van tancar la central nuclear, el 1989. Els habitatges i els terrenys van passar a mans privades, mentre que els vials, equipaments i zones verdes van passar a ser propietat de l’Ajuntament.

El projecte d’urbanització i el de gran part dels edificis que conformen el conjunt van ser projectats per l’arquitecte Antoni Bonet Castellana el 1969. Bonet va ser una de les principals figures del Moviment Modern, membre del GATPAC i col·laborador del despatx de Sert i Torres Clavé, a més de treballar amb Le Corbusier.

La colònia industrial de la central nuclear Vandellòs I

La colònia industrial de la central nuclear Vandellòs I | Font: Pepo Segura, del llibre ‘Antonio Bonet, Poblat Hifrensa’


Per a saber-ne més:

El Poblat Hifrensa declarat Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de Conjunt Històric | Govern.cat

La Colònia industrial de la nuclear Vandellòs I, esdevé Bé Cultural d’Interès Nacional | El Nacional