L’últim veler de sis pals que va transportar carbó al port de Barcelona

En aquestes dues imatges  conservades a l’arxiu del mNACTEC es pot veure un interessant document gràfic com ho és el de l’arribada al port de Barcelona d’un dels últims vaixells de vela de sis pals que van transportar carbó a Barcelona.

En tracta de la goleta “Edward J. Lawrence” construïda l’any 1908 a les drassanes Percy & Small de Bath, a l’estat nord-americà de Maine. Formava part del conjunt de 10 vaixells de vela de sis pals que es van construir en el breu període de temps que va del 1900 al 1909. Aquests bells vaixells de fusta, amb una tripulació petita i econòmicament rentables per al comerç de cabotatge a la costa atlàntica americana, van atrevir-se en algunes ocasions a fer comerç transatlàntic. La seva vida va ser curta ja que ben aviat van deixar de poder competir amb els moderns vaixells i la seva estructura de fusta els va portar, en la majoria dels casos, a cremar-se o naufragar.

La sèrie d’imatges que Arnau Izard va realitzar el dia 1 de febrer de 1917 mostren els moviments d’atracament del vaixell al moll de Sant Bertran, on va arribar-hi per a descarregar 3.500 tones de carbó. Aquest vaixell va incendiar-se i enfonsar-se el 27 de desembre de 1925 a tocar del port de Portland.

 

veler bcn

veler bcn 2

Arxiu d’Imatges del mNACTEC
Fons: Izard
Autor: Arnau Izard
Format: Positius en paper de 12’5 x 18 cm.
Nº de registre: 3645 – 3646