Rentant la roba al canal industrial de Manlleu

Imatge de l’any 1910 al canal industrial de Manlleu, on una bona colla de dones fent la bugada de la roba repenjades a la paret del canal, poc abans de la construcció dels rentadors, amb coberta i teulada, al final del passeig de Sant Joan i dels carrers Delaris i Vendrell.

El canal industrial de Manlleu va ser construït entre 1841 i 1848 per iniciativa de diferents industrials que van aprofitar l’existència d’una primitiva sèquia que feia funcionar diferents molins. Té gairebé 2 Km. de recorregut i a la zona de l’actual passeig del Ter era on els dissabtes s’hi ajuntava una gran munió de dones i nenes que, carregades amb grans bugaders, anaven i venien del canal per a rentar la roba i posar-se al dia de tots els moviments socials i veïnals de la població.

 “Els dissabtes que plegava al migdia, anava a rentar al riu, al canal del Ter, que passava molt a prop de casa. Els rentadors eren a flor de terra, i ella, com les altres dones, s’enduia una mena de reclinatori de fusta que la protegia de caure a l’aigua. Les tardes dels dissabtes, tot un enfilall de dones abocades al riu netejaven roba i passaven bugada dels fets, persones i notícies del poble. Amb fons de refrecs de sabó i plantofades de picadors, corrien xiuxiueigs que parlaven de matrimonis amb teranyines a l’alcova, de marits burlats i dels viatjans de bona planta que paraven a la fonda.”

 Ruta Literària de Manlleu.

Emmanuel Cuyàs–Lluís Terricabres El manyà encès. Barcelona, Ed. Pòrtic 1985

 

 Arxiu d’Imatges del mNACTEC
Fons:Oliveró
Autor: C.O.
Format: Placa de vidre de 13 x 18 cm.
Nº de registre:13316