Les adoberies de Vic

En aquesta fotografia realitzada a l’entorn de 1916 podem veure, al darrera del pont de Queralt (s.XI), un dels barris més singulars i emblemàtics de la ciutat de Vic com ho és el barri de les adoberies.

Aquest lloc, a la ribera del Mèder i a tocar de les antigues muralles de Pere III, al paratge de “les Clotes”, va ser el lloc idoni escollit ja al segle XII per a establir-hi les primeres activitats relacionades amb l’adobat de pells. En aquest lloc van anar-s’hi instal·lant els propis pellaires, però també calciners, sabaters, boters i altres oficis lligats o relacionats amb la producció pre-industrial de pells. Ja al s. XVIII la ribera del Mèder s’havia consolidat com a referent i motor de la indústria pellaire catalana construint-se, a més a més, l’anomenat rec d’en Saborit per proveir-se i garantir un major volum d’aigua.

Els edificis que encara es conserven, destacant-ne els singulars assecadors en fusta situats a les golfes de les cases, han estat declarats recentment Bé d’Interès Nacional.

Arxiu d’Imatges del mNACTEC
Fons: Escola Superior d’Agricultura de Barcelona
Autor: Desconegut
Format: Placa de vidre. 5×8 cm.
Nº de registre: ESAB 356