Fàbrica Pirelli de Manresa. Font: Ajuntament de Manresa

L’any 1917, es va establir a Manresa la fàbrica de pneumàtics Nacional, la primera dedicada a la fabricació de pneumàtics en tot l’Estat. El 1923, la indústria va ser comprada per la Societat italiana Pirelli, dedicada també a la fabricació de pneumàtics. Així, començava l’activitat industrial d’una fàbrica que es va convertir en un símbol de Manresa durant gairebé cent anys.

La fàbrica estava situada als afores de Manresa, en un espai que havia acollit, a finals del segle XIX, una serradora i una fàbrica de barrets, i que s’havia convertit en un espai esportiu, on es van fer els primers aterratges d’avions que van arribar a la ciutat.

A mesura que passaven els anys, la fàbrica es va anar ampliant, tant en superfície com en activitats industrials fins a convertir-se en l’empresa més important de Manresa quant a treballadors i producció. El creixement de Pirelli anava relacionat amb el creixement econòmic de l’Estat, motiu pel qual els anys seixanta i principis dels setanta van ser el moment de major expansió de l’empresa.

La crisi econòmica dels setanta i principis dels vuitanta va afectar Pirelli, que va reduir la seva plantilla en un període de forta conflictivitat laboral. Des de llavors, la fàbrica manresana va anar reduint la seva activitat fins a tancar definitivament les seves portes l’any 2009, després de 85 anys d’història.

Actualment, el complex industrial de Pirelli s’ha convertit en un parc logístic de la mateixa empresa que ofereix un espai d’emmagatzematge per a altres empreses. Una part de les naus, però, segueixen ocupades per Pirelli, amb els pneumàtics que arriben de les diferents fàbriques que té l’empresa al món.


Per a saber-ne més:

Pirelli sedueix els qui la donaven per morta | Regió 7

La fàbrica Pirelli | Històries Manresanes