La colònia de Borgonyà, la colònia tèxtil industrial més destacada de tota la conca del riu Ter, celebra 125 anys d’història. El municipi de Sant Vicenç de Torelló vol commemorar l’aniversari de la fundació de la colònia amb una vintena d’activitats repartides al llarg de l’any.

Cada mes, al llarg del 2020, el municipi oferirà activitats per donar a conèixer i posar en valor la colònia i la seva història. Entre les activitats destacades, trobem una taula rodona sobre la industrialització i els orígens del futbol a Catalunya, ja que Borgonyà va ser pionera amb el futbol a Catalunya, i enguany, també se celebren els 125 anys del primer partit de futbol al país entre dos equips de localitats diferents: el partit dels treballadors de Coats de Barcelona, embrió de l’actual FC Barcelona, contra els de Borgonyà.

També es programarà una conferència entorn del llibre Els jardins de la industrialització al Ter, una obra editada pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i Rafael Dalmau l’any 2019, per explicar la importància dels jardins de la colònia.

A més, Borgonyà gaudirà d’una projecció de cinema amb una màquina de l’època de la colònia i inaugurarà la restauració de l’antiga Casa del metge, que comptarà amb un centre d’acollida per als visitants i amb la museïtzació de l’espai tal com era originàriament.

La colònia de Borgonyà va ser fundada l’any 1894 per l’empresa escocesa J&P Coats, motiu pel qual també se la coneix popularment amb el nom de “la colònia dels anglesos”. Els Coats, un dels grans fabricants de fil de cosir a Europa, van construir una fàbrica al costat del riu Ter per tal d’acostar la seva producció als mercats de consum evitant els aranzels que imposava Espanya a finals del segle XIX. Així, l’any 1895, la fàbrica va començar la seva activitat productiva, i es van construir, de forma complementària, les cases del personal obrer i dels directius com a colònia obrera. Poc després, es van obrir establiments com una fonda, una fleca, la carnisseria, la barberia o el Centre Recreatiu de Borgonyà.

L’any 1903, els Coats es van associar amb els cotoners catalans Fabra i Portabella, amb qui van constituir la Compañía Anónima Hilaturas de Fabra y Coats, S.A per centrar-se en la filatura i els torçats de cotó.

La crisi del sector tèxtil dels anys 70 del segle XX va marcar el començament d’un període de declivi de l’empresa. Finalment, la fàbrica va tancar les seves portes l’any 1999. Actualment, des de l’any 2002, hi ha una ruta turística a l’interior de la colònia per tal de conèixer la seva història.

El Museu del Ter organitza visites guiades a la colònia de Borgonyà cada tercer diumenge de mes per explicar la seva historia i descobrir tots els elements que la van convertir en una colònia de referència a Catalunya.

 


Per a saber-ne més:

125 anys de la colònia de Borgonyà | Canal Taronja

Colònia Borgonyà | 150 elements del patrimoni industrial

Colònia Borgonyà | Consorci del Ter