La setena edició de la revista Eix, publicada el maig de 2019, presenta una ruta pel barri de la Barceloneta per descobrir els vestigis d’un dels barris més actius en la industrialització de la ciutat comtal.

La ruta comença al Palau del Mar, un edifici que acull el Museu d’Història de Catalunya, i que servia de dipòsit d’emmagatzematge de les mercaderies que arribaven al port. Segueix per l’església de Sant Miquel del Port; la Casa de la Barceloneta 1761, una de les poques cases que mostren com eren les edificacions originals de començament del segle XX; l’edifici modernista de La Fraternitat, una de les cooperatives obreres de consum que hi havia al barri, i l’edifici de la Barcelonesa de la Electricidad.

Es reprèn l’itinerari a la gran arcada de l’antiga fàbrica metal·lúrgica la Maquinista Terrestre i Marítima i arriba, finalment, a la Sociedad Catalana para el Alumbrado de Gas en Barcelona, coneguda popularment com la Catalana de Gas, on també s’hi pot apreciar l’actual Fàbrica del Sol, que eren les oficines de la fàbrica; l’estructura del gasòmetre, i el dipòsit d’aigua.


Per a saber-ne més:

La Barceloneta, bressol industrial | Revista Eix