Besalú disposa d’una ruta pel municipi que permet descobrir el passat industrial de la zona. El fil conductor del recorregut és la llera del riu Fluvià, al qual estaven lligades les activitats industrials del territori.

El recorregut comença al forn de calç, un antic forn construït l’any 1956 per a la producció de calç a gran escala. El forn, de grans dimensions, es va mantenir en funcionament durant deu anys, fins que els canvis industrials del sector el van fer inviable. A continuació, es poden visitar les restes d’un taller metal·lúrgic, a l’actual barri de Capellada, que funcionava durant la segona meitat del segle I dC.

La ruta continua per la central elèctrica de Can Surós, creada a finals del segle XIX a la desembocadura del canal al riu Fluvià; el molí fariner d’en Subirós, que té els seus orígens l’any 977 i que aprofitava la força de l’aigua del rec; la paperera de Can Surós, fundada l’any 1959, i la paperera La Confianza, fundada l’any 1881 al costat d’un antic molí de paper artesanal. A dia d’avui, aquesta paperera continua en funcionament amb el nom de LC Paper.

L’itinerari també recorre els recs de la zona, ja que l’aprofitament de l’aigua ha estat una constant al llarg de la història de Besalú. El canal Gros alimentava els molins fariners i paperers i l’antiga central elèctrica, i el rec Petit vertebra un entramat de recs secundaris que actualment s’aprofiten per als horts del municipi.

 


Per a saber-ne més:

Ruta del Patrimoni Industrial | Patrimoni Industrial de Besalú

Besalú estrena una ruta turística i didàctica pel seu patrimoni industrial | El Punt Avui